Volmacht
Met een volmacht geeft u iemand anders de bevoegdheid om vanuit uw naam rechtshandelingen uit te voeren. Deze persoon, gevolmachtigde genoemd, moet u volledig kunnen vertrouwen. De gevolmachtigde kan vanuit uw naam betalingen verrichten, belastingaangiftes verzorgen of andere handelingen uitvoeren met juridische consequenties. U kunt een algehele volmacht geven voor alle zaken die namens u geregeld moeten worden of een beperkte volmacht voor een bepaalde taak of een bepaalde periode.
Een volmacht kunt u geven als u ouder bent dan 18 jaar. Hiervoor moet u wilsbekwaam zijn. Iemand met een verstandelijke beperking of iemand die door een ziekte als Alzheimer niet meer wilsbekwaam is, mag dus geen volmacht geven.
Wanneer een volmacht?
Een volmacht is nodig wanneer u zelf niet in staat bent om een (rechts)handeling uit te voeren. Denk daarbij aan de overdracht van een woning, het tekenen van andere aktes of geld opnemen van uw bankrekening. Dat geldt voor alle volmachten die u geeft. Vertrouwen is de basis. Het is verstandig om een volmacht vast te laten leggen bij een notaris. Vooral als u de gevolmachtigde financiële bevoegdheden geeft. Wij leggen nauwkeurig vast wat de afspraken zijn. U bepaalt wanneer de volmacht ingaat, dat kan zijn als u nog wilsbekwaam bent. Een volmacht, oftewel levenstestament, kunt u eveneens op laten stellen voor toekomstig handelen in geval u dan niet meer wilsbekwaam bent.
Notaris is vertrouwd
U blijft zelf te allen tijde handelingsbevoegd wanneer u een volmacht afgeeft. Ook kunt u de volmacht herroepen wanneer u wenst. Ook de gevolmachtigde kan de volmacht opzeggen. Er zijn verschillende vormen van volmachten. Wij vertellen u er graag meer over in een adviesgesprek. Ook kunt u ons inschakelen als gevolmachtigde. Bijvoorbeeld bij de overdracht van een woning maar ook voor financiële aangelegenheden.