Van samenwonen naar apart wonen

Wanneer u samenwoont en u besluit om uit elkaar te gaan, dan kunt u dit meestal zelf regelen of u nu wel of geen samenlevingscontract via de notaris hebt gemaakt.
In het samenlevingscontract staat als het goed is duidelijk wie wat krijgt.
Het wordt lastiger als er sprake is van een koophuis met een hypotheek.

Verdeling bij koophuis

Er dienen dan afspraken te worden gemaakt over het huis. Wordt deze verkocht en de eventuele opbrengst verdeeld? Of krijgt u het huis geheel op naam?
In het laatste geval zal de bank die de hypotheek heeft verstrekt ermee akkoord moeten gaan dat u de rente en aflossing voor de hypotheekschuld alleen gaat betalen.
Er dient dan zoals dat heet “ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid” te worden aangevraagd voor de vertrekkende partner. Het aanvragen van een dergelijk ontslag dient door een financieel adviseur te worden geregeld. De bank wil inzicht krijgen of de hypotheekschuld door u alleen kan worden opgebracht.
Voor het maken van de akte waarbij het huis aan u wordt toegedeeld, hebt u de notaris nodig.
Deze akte wordt ook ingeschreven in de openbare registers van het kadaster.

Huurwoning

Staat het huurcontract op uw naam, zonder verder vastgelegde afspraken, dan kunt u in de woning blijven. Is uw partner officieel medehuurder of contractueel medehuurder en is er onenigheid over wie er in de woning blijft, dan kunt u, zonder advocaat, naar de kantonrechter.
Door de rechter zullen de belangen van u beiden en van de verhuurder worden afgewogen.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp dan kunt u ons bellen op nummer 026-3842200