Samenlevingscontract
U gaat samenwonen. U koopt samen spullen en opent een en/of rekening bij de bank. Voor de wet is daarmee niet vanzelfsprekend alles van en voor elkaar. Banktegoeden op uw privérekening worden bijvoorbeeld geen gezamenlijk bezit. Om ervoor te zorgen dat bij een scheiding of overlijden ieder krijgt wat hem of haar toekomt, legt u zaken vast in een samenlevingscontract. Zeker als er sprake is van kinderen en u een samengesteld gezin heeft. Om recht te hebben op partnerpensioen is aanwijzing van de partner in een samenlevingscontract voor veel pensioenmaatschappijen verplicht. Het aangaan van een samenlevingscontract is tevens van belang bij de aankoop van een huis en het starten van een eigen bedrijf. Een samenlevingscontract verandert of ontbindt u eenvoudig via de notaris.
Geregistreerd partnerschap of trouwen
Wie tot 1 januari 2018 in het huwelijk trad en niets vast liet leggen bij de notaris trouwde automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden voor en tijdens het huwelijk gemeenschappelijk zijn. Na deze datum kan dat nog steeds, maar dan legt u dat vast in huwelijkse voorwaarden. Omgekeerd, wanneer u uw vermogen en bezit volledig gescheiden wil houden, sluit u eveneens huwelijkse voorwaarden af. Een eigen bedrijf, grote financiële ongelijkheid tussen partners of bescherming van kinderen uit een eerder huwelijk kunnen redenen zijn om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. U bepaalt samen met de notaris wat u samen vastlegt in de notariële akte.
Verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen
Een ambtenaar van de burgerlijke stand sluit uw huwelijk met het geven van uw ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap bent u niet verplicht om het ja-woord uit te spreken. Daarnaast is er nog een verschil met een huwelijk. Als u geen minderjarige kinderen heeft dan kunt u het partnerschap beëindigen zonder tussenkomst van een rechter. Voor een huwelijk is dit wel verplicht. Een scheiding van tafel en bed is alleen mogelijk bij een huwelijk. Na het burgerlijk huwelijk kunt u desgewenst uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bezegelen met een kerkelijke ceremonie. Een geregistreerd partnerschap kunt u bij de gemeente om laten zetten in een huwelijk door middel van een akte van omzetting.
Trouwen vanaf 2018
De nieuwe standaard wordt trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. De bezittingen en schulden die u voor het huwelijk had, blijven apart. Alleen wat u samen aanschaft voor en tijdens het huwelijk is gemeenschappelijk. Die goederen vallen in de beperkte gemeenschap. Dat geldt evenzo voor schulden. U kunt derhalve dus niet verantwoordelijk gesteld worden voor schulden uit het verleden van uw partner. Erfenissen en schenkingen blijven ook privébezit ongeacht het moment van ontvangst. Een eventueel familiekapitaal blijft zo beschermd. Wilt u iets anders regelen dan een beperkte gemeenschap van goederen bij uw huwelijk of partnerschap, neem dan contact op.