EENMANSZAAK
Veel starters kiezen voor een eenmanszaak. Eén persoon is eigenaar. Bij aanvang of in een later stadium is het mogelijk om personeel aan te nemen. Er zijn geen oprichtingseisen; inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voldoende. Bij een eenmanszaak bestaat er juridisch gezien geen onderscheid tussen privévermogen en zakelijk vermogen. Wanneer u samenleeft met een partner adviseren wij daarom een samenlevingscontract dan wel huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.
VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA
Bij een vennootschap onder firma zijn meerdere vennoten eigenaar van de VOF. Dit kunnen personen, maar ook rechtspersonen, zoals een BV, zijn. U bent verplicht om een vennootschapscontract op te laten maken waarin u afspraken over verantwoordelijkheden, bevoegdheden, kosten en winstdeling vastlegt. U kunt dit laten bekrachtigen door de notaris. Ook moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De vennoten zijn hoofdelijk aansprakelijk met hun privévermogen bij schulden. Wij adviseren daarom een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden op te laten stellen als u samenleeft met een partner en u kiest voor deze rechtsvorm.
MAATSCHAP
Bij een maatschap beoefenen de maten vaak een gezamenlijk beroep uit. Iedere maat (deelnemer) brengt iets mee in de maatschap. Dit kan geld, goederen of arbeid zijn. Het voordeel uit de maatschap wordt onderling verdeeld. De aansprakelijkheid is onderling gelijk. Afspraken die u maakt, legt u bij voorkeur vast bij de notaris. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is verplicht.
BESLOTEN VENNOOTSCHAP
Een Besloten Vennootschap is een rechtspersoon waarbij aandeelhouders de aandelen bezitten. Deze aandelen zijn niet vrij verhandelbaar. Aandeelhouders zijn niet met hun privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden, maar kunnen bij wanbeleid wel persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Een BV richt u op door het opmaken van statuten, die wij vastleggen in een notariële akte. Wij helpen u hier uiteraard inhoudelijk mee. Daarnaast wijst u een oprichter, bestuurder en aandeelhouder aan. Dit mag één en dezelfde persoon zijn. Wij schrijven de BV voor u in bij de Kamer van Koophandel.
VERENIGING
Een vereniging heeft een bestuur en leden. U richt een vereniging samen met één of meerdere personen op. Het bestaansrecht is een gemeenschappelijk doel zonder dat er een winstoogmerk aan vastzit. Eventuele winst moet ten goede komen aan het gemeenschappelijk doel. De statuten kunt notarieel vastleggen, daardoor krijgt de vereniging volledige rechtsbevoegdheid. U bent dan in beginsel niet aansprakelijk met uw privévermogen voor schulden. Wij schrijven de vereniging na oprichting in bij de Kamer van Koophandel.
STICHTING
Een stichting is vergelijkbaar met een vereniging. Alleen streeft u in dit geval een goed doel na. Oprichting via een notaris en inschrijving bij de Kamer van Koophandel zijn verplicht.
Verder bestaan de rechtsvormen Commanditaire Vennootschap en Naamloze Vennootschap. Wilt u hierover meer weten of over de andere rechtsvormen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.