CD van jou, CD van mij

Geplaatst op: 08 november 2017

Veel mensen maken een lijst als zij gaan trouwen en huwelijkse voorwaarden maken. Op die lijst vermelden zij spulletjes die zij ieder privé willen houden, als ze ooit uit elkaar zouden gaan.

Soms blijft de opsomming beperkt tot een enkele TV of het roeiapparaat. Maar het komt ook voor dat het stel een flinke lijst maakt en die verontschuldigend giechelend overhandigd bij het maken van de akte.

De zogenaamde lijst van aanbrengsten die aan de akte van huwelijks voorwaarden wordt gehecht, geeft niet alleen bewijs tussen de echtgenoten bij uit elkaar gaan. Ook als een schuldeiser van één van de echtgenoten beslag wil leggen kan de lijst uitkomst bieden.

Toch oordeelde de rechter onlangs dat een lijst niet meer gebruikt kon worden door een man en vrouw, nadat er een schuldeiser van de man beslag had gelegd op de goederen van de vrouw. Volgens de rechter had het stel niet jaarlijks met elkaar verrekend en ook niet jaarlijks vastgesteld welke spullen van de vrouw zijn. Daardoor was niet meer te herleiden of het nog om dezelfde spullen ging als in 1991 bij het aangaan van het huwelijk. De rechter vindt de lijst verwaterd en bepaalt dat alle spullen waarop beslag is gelegd van het echtpaar gezamenlijk zijn.

Heeft u behoefte aan hulp bij het jaarlijks updaten van uw afspraken, maak dan een afspraak met één van onze medewerkers.

Bron: Rb. Overijssel 2 oktober 2017, nr C/08/207844 KG ZA 17-312 (RBOVE:2017:3800.

Dröge Foundation

Maatschappelijk verantwoord ondernemen:
Dröge foundation

Twitter

13 Feb
Aangifte schenk- of erfbelasting 2017 ingediend? Aanslag laat nog wel even op zich... bit.ly/2C7ARdC pic.twitter.com/5366zpIdzC

Dröge notariaat / estate planning

Meander 551, 6825 MD Arnhem
Postbus 2228, 6802 CE Arnhem
026 384 2200
info@notarisdroge.nl