Samenlevers zonder contract en de strijd om de inboedel

Geplaatst op: 25 oktober 2017

Als samenwoners uit elkaar gaan, zullen zij hun spulletjes moeten verdelen. Als er geen samenlevingscontract is, dan zal het stel moeten overleggen wie welke spullen meeneemt.

Onlangs moest het Hof in Den Haag oordelen over de situatie van een man en een vrouw, die al bijna twintig jaar hadden samengewoond, zonder ooit een contract op te stellen.

De man claimde allerlei goederen uit het huis, maar de vrouw weigert dat. Volgens het Hof staan de spullen in het huis bij de vrouw en is er dus volgens de wet het vermoeden dat ze van haar zijn. Maar omdat de man met nota’s en bankafschriften kan aantonen dat hij de spullen heeft betaald gaat de rechter er van uit dat de man ook eigenaar is.

Had dit stel gezorgd voor een samenlevingscontract waarin zij bijvoorbeeld hadden afgesproken dat alle inboedelstukken gezamenlijk waren of juist een lijst hadden gemaakt met privégoederen, dan hadden zij elkaar veel ellende kunnen besparen.

Wilt u meer weten over een samenlevingscontract, vraag dan bij ons de gratis brochure aan of maak een afspraak voor een eerste gesprek.

Bron: Echtscheidingsbulletin (EB), 2017, nr. 58 / Hof Den Haag 7 maart 2017, ECLI:NL:GHDHA:2017:646.

Dröge Foundation

Maatschappelijk verantwoord ondernemen:
Dröge foundation

Twitter

13 Feb
Aangifte schenk- of erfbelasting 2017 ingediend? Aanslag laat nog wel even op zich... bit.ly/2C7ARdC pic.twitter.com/5366zpIdzC

Dröge notariaat / estate planning

Meander 551, 6825 MD Arnhem
Postbus 2228, 6802 CE Arnhem
026 384 2200
info@notarisdroge.nl